نام رشته: کارشناسی پیوسته و ناپیوسته رشته علوم آزمایشگاهی
تعریف رشته:
رشته علوم آزمایشگاهی، یکی از رشته های علوم پزشکی است که دانش آموختگان آن ضمن آشنایی با تجهیزات و تکنیک های آزمایشگاهی و نیز فراگیری اصول و روش های تشخیص آزمایشگاهی انواع نمونه های بیولوژیک، مهارت کافی را در جهت بکارگیری این فنون در ارائه خدمات آزمایشگاهی به منظور تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه کسب خواهند نمود.
تاریخچه و سیر تکامل دوره در جهان و ایران:
رشته علوم آزمایشگاهی که به نام مدیکال تکنولوژی در دانشگاه های جهان آموزش داده می شد در سال1976 توسط National Credentialing Agency به Medical Laboratory Sciences (MLS) تغییر نام یافت. در حال حاضر این رشته به نام های Medical Laboratory Sciences و یا Clinical Laboratory Sciences در سراسر دنیا وجود دارد.
در ایران دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی از سال 1347 در دانشگاه های تهران و شیراز، اصفهان، تبریز، اهوازو... تاسیس گردید و بعد از انقلاب فرهنگی به صورت کاردانی و کارشناسی ناپیوسته در آمد. تا سال 1386 مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته این رشته در دانشگاه ه ارائه می گردید. با توجه به پیشرفت های دانش پزشکی و توسعه تجهیزات و فناوری مربوطه و به منظور ارتقاء توانایی های دانش آموختگان، ضرورت تربیت دانشجو در مقطع کارشناسی پیوسته احساس گردید و برنامه آموزشی " دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی" در سال 1386 تهیه و تدوین شد و از سال 1387 کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی جایگزین دوره کاردانی شده است.
جایگاه شغلی دانش آموختگان:
1- آزمایشگاه های تشخیص بالینی
2- آزمایشگاه های مراکز بهداشتی
3- انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
4- کارخانجات تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
5- شرکت های تولید فرآورده های بیولوژیک و آزمایشگاهی
6- آزمایشگاه های پزشکی قانونی
7- آزمایشگاه های سازمان انتقال خون
دورنما( چشم انداز)
با توجه به بستر رو به پیشرفت آزمایشگاه های بالینی و بهداشتی، در ده ساله آینده ضمن تاکید بر یادگیری فعال و کسب مهارت های مرتبط جدید همراه با نوآوری و خلاقیت، دانش آموختگان توانمند این رشته در انجام خدمات آزمایشگاهی تمام آزمایشگاه ها از جدیدترین تکنیک های روز برای ارائه خدمات مطلوب استفاده نمایند.
رسالت(ماموریت)
رسالت این دوره، تربیت نیروهای توانمند، مسولیت پذیر با دانش کافی، مهارت و رفتار حرفه ای جهت عملکرد موثر در طیف وسیعی از خدمات آزمایشگاهی است
پیامدهای مورد انتظار از دانش آموختگان:
دانش آموختگان این دوره باید قادرباشند با استفاده از انواع تجهیزات، کیت ها و روش های مختلف آزمایشگاهی و تکنیک های رایج در حوزه های مختلف علوم آزمایشگاهی شامل بیوشیمی، خون شناسی، بانک خون، باکتری شناسی، ویروس شناسی، قارچ شناسی، انگل شناسی، ایمنی شناسی و خدمات آزمایشگاهی را با صحت و دقت کافی ارائه نموده و نتایج را ثبت و گزارش نمایند.
اهداف کلی
هدف این دوره آموزشی، تربیت کارشناس علوم آزمایشگاهی است که بتواند در آزمایشگاه های بالینی و بهداشتی با دانش اختصاصی که آموخته اند و با به کار گیری دستگاه های الکترونیک، آزمایشات مختلف را روی خون، دیگر مایعات و اساج بدن انجام دهند. اطلاعات و نتایج بدست آمده از این آزمایشات، پزشک را در تشخیص بیماری، روند درمان و حفظ سلامت جامعه یاری خواهد نمود. نظر به اینکه این رشته دائماً در حال تغییر و توسعه است، فارغ التحصیلان این رشته باید به نحوی آموزش ببینند که دانش و مهارت کافی جهت به کارگیری تکنولوژی جدید را داشته باشند.
Change font color:
main color:
Secondary Color:
Change the background color:
Change the spacing between words:
Change the spacing between lines:
Change mouse type:
Change font
ColorBlind Warning