رهبر انقلاب: حمله به سوریه جنایت است
رهبر انقلاب: حمله به سوریه جنایت است
رهبر انقلاب: حمله به سوریه جنایت است

رهبر انقلاب: حمله به سوریه جنایت است
** جنایت آمریکا در حمله به سوریه
سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز (شنبه) در دیدار جمعی از مسئولان نظام، سفرای کشورهای اسلامی و قشرهای مختلف مردم با محوریت حمله نظامی آمریکا به سوریه، در عنوان نخست بسیاری از روزنامه های چاپ امروز جای گرفت.
روزنامه «ایران» با اشاره به آن بخش از اظهارات رهبری مبنی بر اینکه «حمله به سوریه جنایت است»، گزارش داد: رهبر معظم انقلاب حمله سحرگاه دیروز امریکا و دو کشور غربی به سوریه را جنایت دانستند و با دروغ خواندن ادعای آنها مبنی بر مخالفت با استفاده از سلاح شیمیایی، تأکید کردند که جمهوری اسلامی همچون گذشته در کنار گروههای مقاومت حاضر خواهد بود و امریکا نیز قطعاً در اهداف خود در منطقه، شکست خواهد خورد.
این بخش از اظهارات رهبری همچنین، در تیتر نخست روزنامه «کیهان» جای گرفت. به گزارش کیهان، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای با اشاره به دروغگویی رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه حمله به سوریه برای مقابله با بکارگیری سلاحهای شیمیایی بوده است، افزودند: آنها با بکارگیری سلاح شیمیایی و یا هر سلاح دیگر ضد ملتهای اسلامی و ملتهای مظلوم مخالفتی ندارند، همچنانکه از بمباران روزانه علیه مردم یمن حمایت میکنند و در دوران جنگ تحمیلی نیز از صدام جنایتکار که با استفاده از سلاح شیمیایی هزاران نفر از مردم ایران و عراق را به شهادت رساند و یا مصدوم کرد، حمایت کردند.
«دیکتاتورها هیچ کجای دنیا کامیاب نخواهند شد» عنوان برگزیده روزنامه «قانون» از میان اظهارات رهبری بود. به نوشته قانون، رهبر انقلاب اسلامی، رفتارهای آمریکا و برخی کشورهای غربی را ناشی از اهداف استعماری و «دیکتاتوری بینالمللی» آنها دانستند و خاطرنشان کردند: البته دیکتاتورها در هیچ کجای دنیا کامیاب نخواهند شد و آمریکا نیز بیشک در اهداف خود در منطقه، شکست خواهد خورد.
«جوان» نیز به نقل از رهبر معظم انقلاب اعلام کرد که سران آمریکا، انگلیس و فرانسه جنایتکارند. به گزارش جوان، رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به سخنان بامداد امروز (دیروز) رئیس جمهور امریکا که مدعی مقابله با داعش و شکست آن در سوریه شده بود، گفتند: این سخنان یک دروغ آشکار و فضاحت بار است زیرا امریکاییها با پول سعودی و امثال آن، این موجودات خبیث را در عراق و سوریه بهوجود آوردند و هر جا که لازم بود از تروریستها حمایت کردند و هنگامی هم که عناصر اصلی داعش در محاصره بودند، آنها را نجات دادند.
** حمله به سوریه نمایشی بود؟!
در پی حمله نظامی مشترک آمریکا، فرانسه و انگلیس در سحرگاه دیروز شنبه به سوریه، بسیاری از تحلیلگران از نمایشی بودن آن سخن گفتند. روزنامه های امروز نیز تحلیل هایی با همین محور ارائه کردند.
روزنامه «ابتکار» زیرعنوان «موشک بازی» به تحلیل این مسئله پرداخت و نوشت: میشل برکر و وینگفیلد در نظریه بحرانها، آنها را به چهار مرحله تولد، شکوفایی، فروکش و پیامدها تقسیم بندی میکنند. به نظر میرسد بحران سوریه اکنون به مرحله شکوفایی ویژه پس از دوران پسا داعش نزدیک شده است. سوریه اکنون به جغرافیای معنادار، تعریفپذیر و شاخصههای مشخصی در جهت محتوا بخشیدن به شکل آینده نظم نوین جهانی تبدیل شده است. برای نظم منطقهای درون این نظام بینالمللی که دارای کد جغرافیایی ژئوپلتیک بسیار بالایی است، این سوریه است که تبدیل به آوردگاهی در جهت نظم بخشی به نظام منطقهای آینده و جایگیری دولت های رقیب شده است. لذا این کشور اکنون زایشگاه بزرگ تاریخ در قرن 21 برای محتوا بخشی به نظام منطقهای و بینالمللی است. از این رو حمله اخیر به سوریه، بیش از آنچه یک اقدام نظامی باشد، پیامی آشکار برای ورود به این دوران و اتحاد ایران، روسیه و سوریه بود.
روزنامه «خراسان» در سرمقاله امروز خود این حمله را نمایشی خواند و آورد: گستاخی ترامپ در توئیتر برایش هزینه داشت. از طرفی شعار حمله داد و از طرف دیگر پیام مشخص ایران، مسیر تجاوز زمینی را بر ترامپ بست. ترامپ هم نمی خواست در یک جنگ دیگر درگیر شود و آغاز کننده یک جنگ فرا منطقه ای باشد. دو: تحلیل موشک های شلیک شده نشان می دهد، اهداف برنامه ریزی شده از پیش آشکار بود و دولت سوریه توانست با استقرار سامانه های قدیمی پدافند، برخی موشک های ده ها میلیونی آمریکا را سرنگون یا از مسیر خود منحرف کند. سامانه هایی که پس از هفت سال جنگ در سوریه از آسیب های یک نبرد جان سالم به در بردند و توانستند حمله آمریکایی ها را ناکام بگذارند. این موضوع پیام مشخصی به طرف های درگیر دارد. پس از این موشک بازی ها، مسکو از به جریان افتادن مذاکرات تحویل سامانه اس 300 به سوریه سخن گفت که این برای طرف های درگیر در سوریه خبری نگران کننده است.
«بلوف نبود، شو بود» عنوان گزارش «همدلی» از حمله نظامی علیه سوریه بود که در آن می خوانیم: حمله صبحگاهی به سوریه، بیش از آن که بخشی از سناریویی معین برای جنگ با اسد و متحدانش باشد، تلاشی بود برای کاهش بار ادعاهای تندوتیز رهبران غرب در مقابل افکار عمومی جهانی. آنها، بهخصوص ترامپ، وعدههای بزرگی درباره حمله به سوریه داده بودند و حالا با حرکت موشکهایشان به سمت دمشق، میتوانند ادعا کنند به وعدههایشان عمل کردهاند؛ اما نگاهی به واقعیتهای سیاسی و نظامی نشان میدهد این ماجرا، بیش از آنکه جنونی جنگی باشد، شویی بود که ترامپ، می و ماکرون بازیگران نقش اصلی آن شدند.
روزنامه «آرمان» نیز در یادداشت روز به نقش کاربرد سلاح شیمیایی در صحنه سوریه پرداخت. این روزنامه تحلیل کرد: دولت سوریه نتوانست بهکارگیری سلاح شیمیایی توسط مخالفان را دقیقا اثبات نماید. بدین جهت همه موارد به پای حکومت بشاراسد گذاشته شد. این که سوریه در اثبات این امر جدیت به خرج نداده، مشخص نیست ولی در واقعه دوما به نظر میرسید، ارتش سوریه نیازی به بهکارگیری سلاح شیمیایی نداشته باشد و هیچ منطقی نمیتواند آن را توجیه نماید. لذا انگشت اتهام بیشتر به سوی مخالفان نشانه رفت.
به تحلیل این روزنامه، معنای سیاسی حمله نظامی به خاک سوریه، یعنی سلاح شیمیایی حتما بهکار برده شده و این در تاریخ تحولات سیاسی و روابط بینالملل و حقوق بینالملل به ثبت میرسد. بنابراین ایران نباید از این موضوع غافل بماند و باید مشترکا با روسیه، حکومت سوریه را وادار کند که بیگناهی خود را برای بازرسان سازمان منع سلاحهای شیمیایی اثبات نماید. در اینجا روسیه یقینا با وزن بینالمللی خود قادر است از دستکاری در نتیجه آزمایشات بازرسان جلوگیری کرده و حق را عیان سازد. چنانکه مخالفان سلاح شیمیایی را بهکار گرفته باشند، محکومیت حمله نظامی آمریکا و متحدانش از سوی جهانیان را به دنبال خواهد داشت که دستاوردی برای سوریه، ایران و روسیه خواهد بود.
** سکوت در صرافی ها
اعلام تازه بانک مرکزی مبنی بر اینکه از این پس، صدور حواله ارزی خارج از شبکه بانکی، ممنوع خواهد بود، بانک ها ملزم به خرید اسکناس خرد افراد هستند و همچنین صرافی ها نمیتوانند خرید و فروش اسکناس انجام دهند، آرامش و سکوت را در صرافی ها حاکم کرد. برخی روزنامه ها به گزارش حال و روز صرافی ها پرداختند.
روزنامه «شهروند» در گزارشی با عنوان «پایان صرافی ها» نوشت: ابهامات تصمیمهای دلاری نهتنها صرافیها را به حالت تعطیل درآورده است بلکه سایر بازاریها ازجمله فروشندگان خودرو، لوازم خانگی، لپتاپ و موبایل و... هم معاملات خود را نیمهتعطیل کردهاند تا تکلیف دلار شفاف شود. از آن سمت مسافران خارج از کشور میگویند؛ نمیدانند درصورت نیاز به ارز بیشتر از 1000دلار به کجا مراجعه کنند و فعالان اقتصادی هم برای تأمین جزییات نیازهایشان یا شرکت در نمایشگاههای خارجی پرسشهایی را مطرح میکنند.
به گزارش شهروند، چند روزی است که ارز در اقتصاد ایران تکنرخی شده است، اما این تکنرخیکردن، تنها یک دلار 4200 تومانی نیست، بلکه بسیاری از کارکردهای تجاری و خریدوفروشها در بازار آزاد را تحتالشعاع خود قرار داده است. حالا اینبار موضوع تصمیمهای ارزی 618 صرافی مجاز و بیشتر از 427 صرافی غیرمجاز است که دیگر براساس اعلام بانک مرکزی قرار نیست در بازار خریدوفروش ارز و صدور حوالهجات نقش چندانی داشته باشند.
روزنامه «شرق» نیز با اعلام فریز ارز در صرافی ها و اشاره به ابهامات موجود در تصمیم تازه ارزی دولت، عنوان کرد: اگر سیستم بانکی برای نقلوانتقالات ارزی تجهیز شده باشد و آمادگی خود را اعلام کند و این انتقال از طریق ثبت سفارش و واردات کالا صورت گیرد، ضرورت چندانی ندارد که انتقال ارز از طریق حواله و صرافیها انجام شود؛ اما در مناطقی که صرافیهای بانکی یا بانکها روابط کارگزاریشان ضعیف است و نمیتوانند نقلوانتقال پول داشته باشند، امکان دارد از خدمات صرافیها استفاده کنند. موضوعی که مطرح میشود، این است که در سال صد میلیارد دلار نقلوانتقال صورت میگیرد که به نظر میرسد سیستم بانکی باید از مزایای آن بهرهمند باشد؛ اما باید آمادگی تجهیز را داشته باشند و روابط کارگزاری در نقاط مختلف فراهم باشد. ممنوعیت خرید و فروش اسکناس از سوی صرافیها نیز کار درستی بوده است؛ چراکه معنی ندارد دلار را با پول ملی جایگزین کنیم و دلار بفروشیم و ندانیم صرف چه اموری میشود. ممنوعیت انجام حواله از سوی صرافیها نیز اقدام درستی بوده است؛ به شرط آنکه سیستم بانکی امکان انجام این کار را داشته باشد.
comment